Big Data-analyse: Status efter 40 kampe




Efter en af holdets bedre præstationer i går tager vi et kig på BIG DATA-analysen efter de første 40 kampe.

Analysen indeholder alene data fra de seneste fem grundspilskampe og dermed ikke data fra de to pokalkampe.

Der er nu spillet fire runder af grundspillet, og der er således 10 kampe tilbage. Rungsted har spillet alle deres kampe mod Rødovre og mangler to kampe mod Hvidovre.

I løbet af perioden siden sidste analyse er yderligere tre spillere røget på skadeslisten; Mattias Persson (skulderskade), Emil Oliver Christensen (lyskenskade) og senest William Boysen (sygdom).

Den forventede comeback til TC udeblev, og pt ser det ud til at hverken Joakim Holten Møller, Alexander Jensen eller Mikael T. Christensen kommer til at spille foreløbig. Det samme gælder Nikolaj Krag Christensen, der endnu ikke træner med holdet efter hans hjernerystelse under U20 VM. Vi er altså tilbage til en skadessituation med seks angribere ude.

Vi ved, at jagten på forstærkning er i gang, men det er åbenbart for svært at finde den rette forstærkning. Transferreglerne giver holdene lov til at hente to spillere efter nytår og frem til 27. februar. Dog skal den ene spiller signes i januar. Gøres dette ikke kan man kun hente en spiller i februar. Da alle klubberne respekterer den gamle aftale om kun at anvende otte udlændinge, så har vi altså kun en plads åben, derfor ville en erstatning nummer to skulle være en dansker.

I den seneste uge har vi set, at Odense, SønderjyskE og Esbjerg har hentet forstærkninger, mens Herning var hurtig til at erstatte Kerälä, der blev skadet for sæsonen, men en anden finne den efterfølgende dag. Frederikshavn og Rødovre er også på vej til at forstærke truppen.

Men lad os kigge lidt nærmere på de seneste fem kampe.

Målmændene
I den seneste runde har Sebastian Feuk stået de to svære udekampe mod Frederikshavn og Herning. Især Frederikshavn-kampen var slem for statistikken med syv baglæns mål og en redningsprocent på blot 82,5%.

Kevin Lindskoug fik et lidt lettere program med kampe mod bundholdene SønderjyskE og Herlev, samt en hjemmekamp mod Rødovre. Resultat: otte baglænsmål i tre kampe og en GAA på 2.67, samt en gennemsnitlig redningsprocent på 91,9%. Selvom Lindskoug holder den estimerede redningsprocent, så er GAA for høj, hvilket betyder, at vi tillader modstanderne flere målfarlige afslutninger, end vi burde. Det er altså mere forsvarspillet end målmandsspillet, der er skyld i den højde GAA. Set i forhold til, at der er tale om tre lette modstandere, så er dette ikke godt nok.

Resultaterne af de fem kampe viser stadig, at vi lukker for mange mål ind. Dels på grund af den for lav redningsprocent og dels på grund af, at vi tillader for mange afslutninger på mål.

Backerne
Der er ikke de store forskydninger på statistikken på backlinjen i forhold til sidste runde. Det gennemsnitlige antal point per kamp (PPG) er med 0,31 stadig væsentligt over forventningen på 0,23. Her er det især Morten Jensen, der har leveret langt over forventet. Men også Christoffer Lindhøj og Mathias Røndbjerg har allerede lavet flere point, end de syv som begge blev estimeret til inden sæsonstarten. For Lindhøjs vedkommende skyldes dette primært, at han i den del kampe har spillet angriber pga. skadessituationen.

Vernace lavede i den forgangne periode to point i fem kampe og fortsætter med at ligge under det estimerede gennemsnit på 0,5 point pr. kamp. Faktisk er han fem point under det estimerede efter 40 kampe og skal således lave et point per kamp i de restende 10 kampe for at ende på 0,5 i PPG.

Derimod klarer Vernace sig klart bedre end Nash i boxplay. Her er der gået 19 mål ind på Nash, mens der kun er scoret 9 mål med Vernace på isen i boxplay. Begge canadiere har være på banen 12 scorede powerplay-mål.

Bedste back i powerplay er stadig Morten Jensen, der har været på banen på 16 scorede powerplaymål. Champagnebugtens vurdering er, at Morten Jensen har fået meget mindre spilletid i powerplay end de to canadiere.

Forwarderne
TC har stadig den bedste offensive statistik med 1,27 i PPG og +7 i +/- statistik.

Derudover skiller to spillere sig positivt ud. Jake Hansen bliver bare bedre og bedre. Han har +10 i +/- statistik og 1,08 i PPG, mens Nikolaj Rosenthal er +11 og 0,68 i PPG. Rosenthal er selvfølgelig kun på niveau med vores forventning på 0,69 i PPG, men derimod har han spillet alle kampene i grundspillet og har derfor allerede lavet 27 ud af de 31 point, som vi forventer af ham. Hansen har i øvrigt kun misset en kamp. Hverken Hansen eller Rosenthal har en høj scoringseffektivitet. De har bare mange afslutninger. Hansen har 150 skud på mål, mens Rosenthal har 118. Begge scorer cirka på 11-12% af deres afslutninger.

Morten Green der har en PPG på 1,14, med det kniber alvorligt i +/- statistikken, hvor han er -1. Mange af Mortens points kommer i powerplay, hvor han sammen med Persson og Hansen har været på banen på flest scorede powerplays. Men det kniber i fem mod fem, og det betyder, at Morten Green er en af nogle få spillere, der er i minus på +/- statistikken.

Det svenske trekløver, Mattias Persson, Marcus Olsson og Robin Bergman er alle under den forventede PPG. Værst ser det ud for Persson, der skylder lidt på pointkontoen. I denne runde nåede Persson dog at lave fem point, inden han forlod Herlev-kampen i utide med en skulder, der var gået af led efter kontakt med banden.

Lige som backerne så er forwards også foran i forhold til forventningerne.

Special teams
Vi har i forhold til tidligere udvidet vores statistik på special teams, da vi løbende har haft fokus på, om det er den manglede powerplayeffektivitet og for dårligt boxplay, der er medvirkende til vores nuværende placering.

Vi medgiver, at statistikken er mangelfuld, da man i Danmark ikke registrerer den enkelte spillers istid på banen, men vi mener alligevel, at den giver en pejling på den enkelte spillers kvaliteter.

For eksempel kan det undre en, at vore mest udviste spiller, Nash, også kan være inde på flest baglænsmål i boxplay. Selvfølgelig får han meget spilletid, og er dermed automatisk inde på flere baglænsmål. Men det er da signifikant, at Vernace kun er inde på det halve antal mål i boxplay, end Nash er, da man må forvente, at de to får cirka lige meget spilletid i boxplay.

Både powerplay og boxplay er statistisk anelse under det ønskede niveau.

Der er gået 39 mål ind i boxplay, og vi har scoret på 35 chancer i powerplay. Dertil kommer, at vi har scoret fem gange i undertal, men modstanderne har også scoret fem gange mod os, mens vi har været i powerplay.

Totalt set er vi altså -4 i special teams.

Den samlede vurdering
Totalt set har vi scoret fem mål mere, end vi forventede efter 40 kampe. Så offensivt er vil egentlig på plads, men den dårligere redningsprocent og det faktum at vi tillader flere skud på mål, betyder, at vi har lukket 16 mål mere ind end forventet. Det medfører, at vi kun har opnået 1.58 point per kamp mod de forventede 1.80 point per kamp. Dette svarer til at vi mangler ni point totalt efter 40 kampe. Præcis de ni point vi mangler for at ligge på en tredjeplads i ligaen.

Målsætningen for de sidste 10 kampe, må som minimum derfor være:

1) At score flere mål i powerplay end vi lukker ind i boxplay
2) At forbedre redningsprocenten. Skal gerne ligge på 92% i de resterende 10 kampe.
3) At tillade færre skud på mål. Hvis GAA skal være 2,4 per kamp, så må modstanderne maksimalt får 25 skud på mål, per kamp – hvis ikke redningsprocenten forbedres.
4) Fortsætte med at score minimum tre mål per kamp.