BIG DATA: Mid-season update




Vi er nået midtvejs i sæsonen og dermed også til en dybdegående BIG DATA-analyse for, hvordan den første halvdel af sæsonen er gået.

Vigtigst af alt er jo pointene, og her ligger vi seks point over vores forventning.

I denne betragtning skal man tage den negative effekt med,  som Champions Hockey League havde på resultaterne i starten af turneringen.

Selvom vi er seks point over forventningerne, så er vi milevidt fra sidste års resultater, hvor vi på nuværende tidspunkt havde 57 point og en målscore på 99-61.

Sidste sæson var vi midtvejs 11 mål foran det forventede, mens vi i denne sæson er 12 bagud.

Årsagen til, at vi har lavet flere mål end forventet skal ses i en større effektivitet. Vi har nemlig 43 færre afslutninger end forventet og 175 færre skud i forhold til sidste år.

Modstanderne har scoret 10 flere mål end forventet og 14 flere end sidste år. Dette skyldes dels, at vores målmænd har en lavere redningsprocent i forhold til sidste år, samt at vi tillader flere skud.

Sidste år tillod vi 22 skud per kamp, dette er i år 26.

Special teams behandles særskilt senere i artiklen.

Målmænd

Et shutout er det blevet til i de første 24 kampe (i 9-0 kampen mod Herlev). I alt er det blevet til 10 godkendte kampe med en redningsprocent over de ønskede 90%.  Mens over halvdelen af kampene (13 stk) var under 90%.

Sidste år kunne keeperduoen heller ikke levere de ønskede 90%. Her endte de på 89,16%, men i år der den helt nede på 88,4%.

Nu er redningsprocenter ikke kun målmændenes opgave, hele det defensive spil skal jo bakke op om målmanden – og her er holdets offensive spil en medvirkende faktor til den lave redningsprocent.

Men kan kunne også ønske, at Thomas Lillie fandt spillet frem fra sidste års playoff, hvor han lå på 90,9%.

Forsvar

Inden sæsonstarten vurderede vi, at Willie Raskob ville være afløseren for Tim Daly, men Willie Raskob har vist sig som en lidt anden spilletype.

Han kom fra Kansas City Mavericks i ECHL med ni mål og 40 assister i 69 kampe, hvor han lå nummer tre på deres pointliste og var den næstmest scorerende back i ligaen. Derfor skulle man tro, at han var manden, der skulle skabe alle powerplaychancerne.

Men Raskob har kun leveret to assist i powerplay. Derimod et det blevet til fem mål og 10 assister i fem mod fem, hvorved Raskob ligger på 0,71 PPG (point per game). Dermed rammer han vores forventning på 0,70 PPG.

Shane Hanna var lidt sværere at vurdere inden sæsonstarten. Han kom fra Texas Stars i AHL, der er en klart bedre liga end ECHL. Men han var kun den sjette mest scorerende back med to mål og otte assister i 58 kampe. Derfor havde vi vurderet han lavere rent pointmæssigt end Raskob med en forventning om 0,56 PPG.

Men Hanna har vist sig som en stærk powerplayback og har leveret otte assister i powerplay. Derudover er det blevet til fem mål og otte assistser. Dermed ligger Hanna på 0,88 PPG, hvilket er langt over det forventede. Hanna er sammen med Tikkanen den mest producerende back i Metal Ligaen.

Raskob er nummer 6 på denne liste. Dermed kan man godt konkludere, at det er det bedste backpar i ligaen.

Simon Frederiksson startede sæsonen sammen med Raskob, men trænerteamet valgte hurtigt at flytte den store back væk fra Raskob, da igen af dem producerede meget i starten.

I den hele taget har Fredriksson skuffet i år. Pointproduktionen er gået fra 0,56 PPG i sidste sæson til 0,21 PPG i år. Det er helt tydeligt, at Fredriksson var mere tryg i rollen sammen med Tim Daly, hvor han alene skulle stå for det defensive spil.

Mikkel Persson nåede aldrig hen til turneringsstarten. En skade i en af de første træningskampe har holdt han ude indtil nu.

Derfor blev Juuso Pulli hentet ind som den ottende udlænding allerede efter fire tabte kampe. Pulli har været en af de afgørende faktorer i at stabilisere det defensive. Det er blevet til otte assister i 16 kampe, hvilket er klart godkendt.

Joachim Holten Møller, har igen i år skulle tage mentorrollen i tredjekæden. Pointmæssigt ligger har på dobbelt så mange point som i sidste sæson, senest med scoringen til 5-4 mod Odense.

Pointmæssigt har Bertram Jelert og Oscar Schulze også klaret det forventeligt.

Angreb

Nikolaj Rosenthal startede sæsonen i førstekæden, men succesen fra sidste år er udeblevet. Sidste år lå Rosenthal på 0,95 PPG, det snit er i år nede på 0,79 PPG.

Årsagen ligger i powerplayet, hvor han sidste år på dette tidspunkt havde lavet seks mål og to assister. I år står den på sølle en assist. Faktisk har Rosenthal lavet flere point i fem mod fem end sidste år.

Den manglende effektivitet i powerplay kan også ses hos kædekammeraterne Mario Lucia og TJ Moore.  Lucia er registreret med et rundt NUL i powerplay, mens Moore er noteret på tre assister.

Så selvom begge spillere leverer masser af point i fem mod fem, så betyder den manglede powerplayeffektivitet, at de begge ligger under vores forventninger. Dog ligger Lucia kun to point under det forventede, mens Moore ”skylder” syv point.

Levere i powerplay, det kan Mattias Persson. 12 assister er det blevet til. Faktisk har han været på isen på samtlige 16 mål i powerplay og har altså assisteret på 12 af dem.

Derudover har kan også leveret fem mål og 12 assister i fem mod fem og ligger dermed over sidste års høje niveau. Persson er også nummer fem på ligaens topscorerliste.

Dele af Perssons succes kommer via kædekammeraten og kaptajnen Marcus Olsson, der også ligger over sidste års niveau med 25 point i 24 kampe.

Rasmus T. Andersson startede sæsonen i denne kæde, men er på det seneste blevet flyttet ned i tredjekæden. Andersson har leveret 0,61 PPG (14 point), vi har estimeret ham til 0,74 PPG (Bergman lavede fra samme position sidste år 25 point i de første 24 kampe).

Anders Poulsen kom til fra Herning inden sæsonen. Pladsen hed center i trediekæden. Den plads har han pointmæssigt løst over forventning med 15 point i 19 kampe. Seks af pointene er dog lavet som den fjerde angriber i powerplayformationen sammen med Hanna/Andersson/Olsson/Persson.

En anden der også har leveret over forventning, er Gustav Green, der har leveret fem point, hvilket er cirka det dobbelte af, hvad vi forventede. Desværre har Green været en del skadet, så han har kun nået at spille 16 kampe.

Lucas Andersson kom direkte fra finsk juniorishockey. Efter en tilvænningsperiode er han begyndt at bombe mål ind, syv styk indtil videre og fem assister giver et flot PPG på 0,52 PPG. I forhold til istid, så må han være den mest effektive spiller på holdet. Vi gælder os til at se, hvordan han udvikler sig i den anden halvdel af sæsonen.

William Boysen og Frederik Høeg-Jørgensen ligger begge lidt under forventningen. Boysen skal nok indhente dette, eftersom trænerne har betroet ham en plads sammen med Lucia og Moore i håbet om at få mere ud af både Boysen og Rosenthal.

Nikolai Gade har stået for fire mål og ligger som forventet. Det samme gør William Nistrup, der er noteret for en enkelt assist, men det er heller ikke blevet til så meget spilletid til den unge spiller.

Plus/minus statistikken

Det kan godt været, Raskob/Rosenthal/Moore/Lucia leverer for lidt i powerplay, men de stå godt i banen i fem mod fem og er de spillere, der har den bedste +/- statistik sammen med Shane Hanna.

Der er et tydeligt billede af, at det er spillere i tredje- og fjerdekæden, der er på inden i flere baglænsmål end scorede mål.

I penalty killing virker Lucia utrolig stærk. Han er næsten inde i et skift i hvert boxplay, hvor der er kun scoret mod ham en enkelt gang. Derimod har han selv scoret to gange i undertal.

Special Teams

Overordnet set så trækker vi mange flere udvisninger, end hvad vi får tildelt. 87 overtalssituationer med 16 scorede mål, hvilket er blot en scoring fra at nå det ønskede snit på 20% i powerplayudnyttelse (sidste år lå den på 27,3%). Det ville også være en mulighed i år, hvis vi kunne for gang i begge powerplayformationer.

Penalty killing-statistikkerne er langt bedre end sidste år. Vi har faktisk spillet til, hvad der svarer til to hele kampe i undertal og spillet 2-7. Det er langt over forventning og en af årsagerne til, at vi ligger på andenpladsen efter halvdelen af turneringen. Sidste år på dette tidspunkt havde vi lukket 23 mål ind i boxplay og haft 97 undertalssituationer.

Samlet vurdering

Det er egentlig ret få ting, så trænerteamet burde får rettet op på.

Hvis vi kunne få begge vores powerplay til at fungere og samtidig forbedre kombinationen med redningsprocent/færre modstanderafslutninger, således at GAA (Goal Against Average) falder fra 3,13 til det forventede niveau på 2,71, så vil vi kunne vinde flere kampe end i den første halvdel af sæsonen.

Med den høje scoringsprocent og det stærke spil i penalty killing så er der faktisk basis for at komme til at spille endnu bedre end i guldsæsonen.