Big Data – Evaluering efter første spillerunde (9 kampe)

For Rungsted Seier Capitals vedkommende er første spillerunde nu færdigspillet, og med 7 sejre og kun 2 nederlag kan ingen hold fratage os førstepladsen i ligaen efter første spillerunde, uanset resultaterne i de resterende kampe (ikke alle hold har på nuværende tidspunkt spillet første runde færdig).

Inden turneringsstarten vurderede vi hver enkelt spiller i truppen og hvor mange point, vi kunne forvente at få. Det er klart, at når man indtager førstepladsen i ligaen, så ligger holdet også over, hvad vi på Champagnebugten forventede inden turneringsstart. Vi har sat holdet til at opnå 70 point i grundspillet, svarende til 14 point efter første runde, altså hele syv under hvad holdet har efter ni spillerunder.

Med en målscore på 38-20 efter første spillerunde så er vi også det hold, der har den bedste målscore. Vi har scoret flest mål, og kun Frederikshavn har lukket færre mål ind (15 mål efter otte kampe).

Den væsentligste årsag er, at vi er det hold med flest skud på mål. Vi har haft 306 afslutninger, svarende til 34 skud på mål per kamp, og med en scoringsprocent på 12,4% (sidste år var den 10,4% i grundspillet), så er det kun Ålborg, der er i nærheden af os med 268 skud og en scoringsprocent på 12,7%.

Værd at notere sig er, at vi ikke får lige så mange afslutninger på mål i tredje periode. Selvom vi har færre afslutninger i tredje periode, så betyder dette dog ikke, at vi scorer færre mål i denne periode. Faktisk har vi scoret flest mål i tredje periode, selvom det er med jævnt fordelt med 11, 13 og 14 mål i de tre perioder.

Keeper – statistik
Inden sæsonen var vi lidt usikre på, hvordan vores målmandsduo ville klare sig. Ud fra de to sidste sæsoners præstationer vurderede vi, at duoen ville opnå en redningsprocent på 90,7% og at vi ville lukke 2,70 mål ind. Disse tal var baseret på, at Lillie ville stå 8 kampe og Lee-Olsen 1 kamp. Virkeligheden blev en helt anden Lillie blev skadet i kamp 6 og måtte udgå. Unge Oliver Plain kom ind i kamp seks og var en væsentlig årsag til, at vi fik tre point mod Ålborg. Alligevel turde man ikke spille de efterfølgende kampe uden både første- eller andenmålmand, så Joren van Pottelberghe blev lejet på en korttidskontrakt i Davos.

Vi havde en forventning til Lillie om at holde en redningsprocent på 91,1%, men han har desværre kun reddet 90,2% af skuddene, og den schweiziske lejesvend er endnu dårligere med 88,9%. Totalt for første spillerunde er målmændenes samlede redningsprocent kun 89,2%, hvilket er langt fra godkendt. Eneste årsag til at vi kun har lukket 20 mål ind, er, at vi tillader modstanderne meget få skud på mål. I de første ni kampe er gennemsnittet på 21 skud (sidste år tillod vi 29 skud på mod vores mål i snit).

Spiller – statistik
I vores evaluering af spillerne inden sæsonen havde vi kun forventninger til, at Sarault ville lave over 1,00 point per kamp, men både Persson og Bergman ligger væsentligt over deres gennemsnit for sidste år og er begge klart over 1,00. Det samme er Daly, der har lavet 10 point i ni kampe. Dermed har vi fire spillere over 1,00 point i snit per kamp. Rosenthal og Olsson mangler begge et point for også at ligge på den magiske grænse på 1,00 i snit.

Egentlig er det kun TC, der ligger væsentlig under det forventede. Det har været tydeligt, at den lange pause sidste år har gjort sæsonstarten svær for TC, idet det kun er blevet til 2 point. Selvfølgelig har det også betydning for TC’s pointhøst, at han i år ikke har spillet powerplay.

Både Krag og Andersson når deres pointmål, men dette skyldes primært deres roller som fjerdeangriber i de to powerplayformationer. Syv mål af de 14 der er scoret mod os, er scoret mod tredjekæden i fem mod fem. Dette er noget, som må forbedres i denne formation.

Bergman er indtil videre 10-0 i spil 5 mod 5 og topper sammen med Persson +/- statistikken med +10 (Persson er 13-3). Røndbjerg overrasker positivt med +8 som den bedste back i fem mod fem.

Special Teams
Det startede som lyn og torden med ni powerplaymål i de første fire kampe. Derefter har det knebet gevaldigt. Mod Ålborg scorede vi ikke på syv powerplayforsøg, og igen mod SønderjyskE kunne vi ikke score på otte forsøg. Alligevel kommer vi ud med en udnyttelsesprocent på 27,9%, hvilket er klart godkendt.

Samtidig har vi kun tilladt modstanderne at score seks gange i deres powerplay i 38 forsøg. Dette er også klart godkendt, især når man lægger til, at vi har scoret fire gange i undertal. Så i undertalsspil har vi i første runde spillet 4-6. To af modstandernes seks powerplaymål er scoret i fem mod tre.

I powerplay er vi 12-0 og dette er en væsentlig del af holdet succes. Ud af de 12 powerplayscoringer har Sarault været på banen ved ni af disse mål (Fiddler og Rosenthal ved otte).

Sammenfatning
21-14 er resultatet af spil fem mod fem og dermed har Rungsted Seier Capital været dominerende i kampene, men det er en høj scoringsprocent i egne overtalssituationer, der er den væsentligste årsag til den gode start, sammen med et effektivt undertalsspil.
Sarault-kæden er bedste kæde i powerplay, mens svensker-kæden er bedst i fem mod fem. Tredjekæden lukker flere mål ind i fem mod fem, end de scorer.
I forhold til sidste år tillader vi otte skud færre på mål og vi har forbedret scoringsprocenten fra 10,4% til 12,4%, samt er oppe på 34 afslutninger per kamp.

Eneste minus er, at vores målmænd med 89,2% (inklusive to mål i tom kasse) i snit ikke leverer en tilstrækkelig høj redningsprocent. Den dårlige redningsprocent reddes kun, fordi modstanderne har færre skud end forventet.
Men 21 point efter ni kampe er vi godt på vej mod Final4 (de fire bedste hold efter 18 runder). Umiddelbart vil 30 point være tilstrækkeligt for at opnå deltagelse, måske vil helt ned til 27 point være nok.