BIG DATA – Kæmpeanalyse efter 75% af grundspillet er afviklet




Rasmus Andersson
Rasmus Andersson, DM-guld, Rungsted Seier Capital.

Indrømmet, det har været lidt svært at tage sig sammen til at analysere sæsonen indtil videre.

Det, at man ikke må komme i hallen betyder, at man kommer lidt længere væk fra nerven i kampene og interessen for det hele falder lidt.

Men der skal dog lyde en stor tak til DIU, TV2 og Thomas Friberg specielt for at få tilladelse til, at vi kan streame kampene fra sofaen.

Men det er alligevel ikke det samme, når man sidder der mutters alene og prøver at følge med i kampen. Det kræver fuld fokus, hvis du kigger væk et par sekunder, så kan stilling have ændret sig ingen kommentatorer, ingen slow motion – Men på den positive side, så kan man pludselige se alle udekampene.

Men nu er der spillet 36 ud af 48 kampe og Final4 er lige om hjørnet, så det er på tide at kigge lidt på statistikkerne.

Vi er bedre end i Guldsæsonen

Sportschef Morten Hagen siger hele tiden, at han er træt af, at folk hele tiden sammenligner med Guldsæsonen, men vi kan godt lide sammenligningen. 😉

Efter den nærmest sædvanlige formnedgang i december, så er skuden tilbage på ret kurs med 11 sejre i 12 kampe og hhv. 4.5 point og 10.5 point foran Esbjerg og Ålborg.

Alle lamper lyser grønt. Vi har flere point, score mere, lukker færre mål ind, har en højere scoringsprocent og en bedre redningsprocent, og special teams er også bedre både i powerplay og i boxplay. Vildt imponerende.

Er Final4 en miniudgave af det kommende Playoff?

Den lidt pudsige turneringsform, hvor vi møder samme modstander i 2-3 gange i træk, gør at det er lidt sværere at lave en status på nuværende tidspunkt.

I aften spiller vi sidste grundspilskamp mod Frederikshavn. Vi har også spillet færdigt mod Herning. Derimod mangler vi tre kampe mod den kommende Final4 semifinalemodstander.

Eneste hold vi har haft svært ved i år er Ålborg, hvor vi tabte de 3 første kampe, med en sejr i kamp nummer 4, så er vi også her på rette kurs.

Lige nu rettes øjnene mod Sønderjyske som er fredagens pokalmodstander.

Indtil videre, så er det blevet til maksimumpoint efter 3 opgør 4-2 (4.okt), 4-2 (9. okt) og 6-3 (8. dec). De to første kampe med Grubak på mål og med Gustav Green ude, i december-kampen sad kun Rosenthal ude. Så vi må være storfavorit på fredag, også selvom vi  pt har lidt flere skader, end i de første tre kampe.

Sønderjyske har kæmpet hele sæsonen med mange skader og manglede i sidste kamp: Matt Prapavessis, Anders Førster, Victor Rollin Carlsson, William Boysen, Daniel Nielsen, Patrick Galbraith.

Til trods for de mange skader så ligger Sønderjyske på en en 5. plads i ligaen og ser ud til at skulle møde Herning i en af kvartfinalerne. Dermed er de en mulig semifinalemodstander for os, hvis vi er i stand til at holde førstepladsen igennem slutspillet.

Alt andet lige vil en kvartfinale mod Rødovre blive en ren walk over. Indbyrdes mellem Herning og Sønderjyske står det 3-2 i kampe og deres kvartfinale vil nok være en der kan gå ud i 7 kampe og kunne godt have Sønderjyske som vinder.

Hvis Ålborg og Esbjerg vinder deres kvartfinaler, så stå de til at mødes i semifinalen i Playoff lige som de gør i den kommende Final4. Hvis det sker, så tror vi på en finale både i Final4 og i Playoff mellem Rungsted og Esbjerg.

Individuelle statistikker – Andersson og Jensen imponerer

Efter 36 kampe, så har vi fem spillere i Metalligaens top10 pointliste. Alle fem har lavet mere end et point per kamp.

Den af de fem, der imponerer mest er Rasmus Andersson, der indtil fornyligt har været en enmandshær i trediekæden, alligevel har han lavet 23 ud af hans 42 point i 5mod5 spil. De øvrige 19 point er lavet som fjerde angriber i powerplayformationen med Olsson, Persson, Hardt og Jensen.

Dermed har han givet Rosenthal baghjul. Sidste sæson sluttede de på hhv 32 og 31 point. Stillingen i år er 42 mod 30 i Anderssons favør og det selvom Andersson har ca. 3 minutters spilletid mindre per kamp  og dårligere kædekammerater.

På back-siden, så imponerer Morten Jensenmed at sætte de to importbacks på plads.

I Guldsæsonen lavede Daly 19 point flere end Morten Jensen. I denne sæson har Jensen lavet 9 point flere end Daly (og 2 point flere end Hanna).

Daly har også lidt svært ved at følge med de to andre på +/- siden. Jensen er +23 og Hanna topper listen med +35, hvor Daly er på sølle +3.

På +/- statistikken så er Olsson-formationen outstanding. Der er ingen tilgængelige statistikker for metalligaen på +/-, men der er nok ikke mange andre spillere, der er over +20 i ligaen.

Eneste RIK-dreng i statistikkerne er Carl Almlund, der i gennemsnit får 1 minut og 51 sekunders spilletid per kamp. Alligevel er det blivet til en enkelt scoring. Ikke så dårligt.

Blandt de mest scorende spillere, så er det imponerende, at Rosenthal, Olsson og Hardt alle har en scoringsprocent over 20%.

Bisselisten- Jensen topper også her

Det er ikke bare på pointlisterne og på +/- listen, at Morten Jensen topper. Det er også blevet til 24 2-minutters udvisninger. Dermed vinder han Emil fra Lønneberg pokalen.

Persson ligger også godt oppe på listen med 12 udvisninger, 5 af dem er faldet i de sidste 10 minutter af kampene, 3 af dem i de sidste 2 minutter. Det er nok noget de skal kigge på inden playoff sammen med de 7 holdstaffe for at være for mange spillere på isen.

Kun Pison og Daly har modtaget badebilletter.

PowerPlay – To stærke formationer

Hvilket træner ville ikke give sin højre arm for to powerplayformationer som de to vi har i år. Hvis den ene ikke virker så virker den anden. Og nogle kampe så scorer begge to.

I alt har vi scoret 45 powerplaymål på 142 forsøg. Det vil sige, at vi scorer på cirka hver tredje udvisning.

De to primære skarprettere er Rosenthal med 8 mål på en scoringsprocent på 42% og Hardt med 7 mål og en scoringsprocent på 63,6%. Men der er mål fra alle positioner, hvilket gør det ekstra svært for modstanderne at dække op.

Pison og Gustafsson er med i statistikken, da de har vikarieret i den ene formation pga skader.

Målmandsduoen leverer topresultat

Efter sin skade i starten af sæsonen, så viser Nilstorp i øjeblikket hvorfor vi inden sæsonen udråbte ham til at blive ligaen bedste målmand.

Med en redningsprocent på 91.7% er han 2-3% bedre end hvad Lillie leverede i de to foregående sæsoner. Svarende til, at modstanderne score et mål mindre per kamp (næsten).

Grubak har stået cirka hver tredje kamp. Grubak’s redningsprocent er også bedre end hvad Lillie leverede. Set ud fra statistikkerne, så er det primært i boxplay, hvor Grubak kan forbedre sig.

Sammenfatning

Det lugter lidt af guld.

Champagnebugten, ser holdets bredde som den største udfordring. Frederik Bjerrum debuterer i aften og kan være en vigtig brik for at kunne spille med 4 kæder i et tæt slutspilsprogram. Derudover er det vigtigt at bevare ydmygheden og hele tiden fokusere på den næste kamp.

Rungsted store force er, at alle kender og acceptere deres plads på holdet. Samtidig med, at der ikke er nogle af topspillerne, der kører frihjul og ikke leverer som forventet, som man så med Moore, Raskob og Lucia sidste år.

Formbarometeret burde række til en pokal i den kommende weekend. Så må vi se om vi stadig har moment, når det sidste fjerdedel af grundspillet er afviklet.

Vi ses i banden!