Big Data: Status efter 30 kampe
Det er sgu en hård morgen at skulle kommentere på holdets statistikker, efter holdet i går smed en 5-1 føring over styr.

Vi har nu i tre kampe i streg smidt store føringer over styr. Først mod bundholdene Herlev og Hvidovre og så i går den helt store nedsmeltning. Formentligt må dette tilskrives skadessituationen; der gør, at vi spiller kampene med så få spillere, at de bliver relativt mere trætte, efterhånden som kampene skrider frem, end modstanderne gør.

Ude fra kan man dog ikke undgå at tænke på, om trænerne ikke forstår denne situation. Kamp efter kamp trækkes der store veksler på få spillere i stedet for at give de unge spillere mere ansvar og spilletid. Det virker meget kortsigtet, og kan i vores øjne være med til, at skadeslisten er så lang. Et tæt spilleprogram og mange minutters istid giver trætte og dermed uopmærksomme spillere, der dermed er mere i fare for ikke at være klar, når tacklingen kommer. Vi så i hvert fald gerne, at trænerne have en mere langsigtet tilgang til, hvordan spillerne anvendes. Men det er nok nemmere at sidde og sige, når man sidder på tribunen.

Men nok om det, lad os kigge nærmere på vores BIG DATA analyse:

Målmændene
I den forgangne periode har Kevin stået tre kampe og Sebastian to kampe. Mens Kevin stod en brandkamp mod Frederikshavn, så var gårsdagens kamp dyr for Sebastian, så de to målmænds statistikker nærmer sig hinandens, dog stadig med Sebastian som den af de to med bedst redningsprocent og GAA.

Vi må blot konstatere, at trænerne stadig prioriterer den keeper med dårligt redningsprocent, og giver ham flest kampe i målet. Fra tribunen virker dette mærkeligt.

Backerne
Skadessituationen har nu også ramt backlinien, Marco er ude med en brækket fod og Holten Møller med hjernerystelse. I går var Røndbjerg ude med sygdom. Det betyder større veksler på de øvrige backer; dette har betydet, at Nash i perioden er gået fra +10 til +5 i plus-/minusstatistikken og Vernace fra +4 til 0. Der er altså noget, der tyder på, at de to spillere ikke er klar til at spille så mange minutter per kamp. Alene i går var Nash inde på fem ud af seks mål. Alligevel var det unge Bertram Jelert, der blev bænket i tredje periode. Jelert, der i øvrigt kun har været inde på et baglænsmål.

Forwarderne
Tilbagevendte Persson og Green har fået gang i vores powerplay. I de forgangne fem kampe har vi faktisk haft en PP% på 42%, hvilket må siges at være mere end bare godkendt. Vi har faktisk scoret på syv ud af 19 powerplays, hvor seks ud af de syv er indsat med Hansen, Persson og Green på isen. Dermed er PP% gået fra 18% senest til 21,5% efter 30 kampe. Lad os håbe at dette kan fortsætte.

Medierne har også haft fokus på denne kædes resultater på pointtavlen, men med til det store billede er, at kæden klarer sig elendigt i fem mod fem. Hansen er i den forgangne periode gået fra +9 til +5, Green fra -2 til -4 og Persson fra +4 til -1. I samme periode er spillere som Rosenthal gået fra +7 til +10 og Boysen fra -2 til 0, altså i positiv retning. Om det er for mange minutter på isen med træthed til følge eller en for offensiv indstilling, vil vi lade være ubesvaret.

Agust Karlsson skal lige have sin egen kommentar. Han har nu spillet seks kampe og bortset fra hans debutkamp, hvor han var -3, så er der kun positivt at kommentere: fire points i seks kampe er 100% godkendt. Hvis det fortsætter således, bør klubben undersøge muligheden for at frikøbe ham fra hans kontrakt i Helsingborg HC, så han kan fortsætte hos os efter nytår.

Special teams
Vi har behandlet fremskridtet i vores powerplay, drevet af tilbagekomsten af Green og Persson. Med hensyn til penalty killing så er der også en positiv udvikling her. Der er kun scoret mod os i tre ud af 18 boxplays i de sidste fem kampe, svarende til 83,3%. Akkumuleret er vi dog stadig kun på 76,6%, hvilket er klart under de ønskede 80%.

Forbedringerne i special teams må i stor udstrækning tilskrives Morten Green tilbagevenden. Og med Olsson tilbage i går, så forventer vi, at penalty killing procenten vil blive yderligere forbedret.

Den samlede vurdering
Offensivt producerer holdet stadig over det forventede, med PPG (point per game) på 0.49 så årsagerne til, at vi ikke får de nødvendige points til en topplacering ligger i, at vi lukker for mange mål ind.

Faktisk har vi lukket 13,5 mål mere ind end forventet. Alene i boxplay har vi lukket seks mål for meget ind. Havde Kevin haft samme redningsprocent som Sebastian, havde vi lukket 15 mål færre ind.

Da trænerteamet virker tilbageholdende for at give vores maginalspillere mere ansvar og spilletid, så må vi sætte vore lid til, at skadesliste hurtigt bliver mindre.

Der er forventninger om, at Bergman er tilbage måske allerede på fredag, mens det ser mere sort ud for Alexander, der måske er ude for sæsonen. TC er stadig påvirket af sin hjernerystelse, dog er der positive signaler fra ham. I bedste fald er han på is om to-tre uger, men tilbagefald kan i hans tilfælde også betyde, at sæsonen er slut. Vi håber det bedste. Vi har pt. ingen meldinger på Holten Møller, mens Marco er ude minimum 3 uger mere. Marcus Nielsen forventes at være tilbage allerede på fredag.

Ovenstående statistiske overblik stiller en del spørgsmål til trænernes dispositioner; trætte nøglespillere har i de sidste tre kampe kostet tre point, og kan også være medvirkende til den lange skadesliste. Vi har aldrig i klubbens historie haft så mange spillere ude med hjernerystelser.

Vi tror, at der er en sammenhæng mellem det øgede antal kampe i grundspillet, og dermed kortere restitutionstid og for meget spilletid til nøglespillerme. Det er jo ikke kun i Rungsted. Også Sønderjyske, Gentofte og Herning er hårdt ramt. Det her er altså noget, som klubberne og unionen må tage meget alvorligt.

Først og fremmest, så er det trænernes ansvar at tænke mere langsigtet (og tage hensyn til spillernes helbred). Dernæst bør man stille spørgsmål ved de mange kampe i grundspillet, eller som minimum den periode, so, de afvikles i. Der er simpelthen for mange kampe på for kort tid. I Danmark kan man ikke bare hente fem spillere i en farmerklub, som man kan i de store ishockeylande. Derfor betyder det mere spilletid til de resterende spillere i truppen. I skrivende stund er der 43 skade spillere i ligaen!!!