Big Data: Status efter 35 kampe
Efter et af holdets bedste præstationer i går tager vi et kig på BIG DATA-analysen efter de første 35 kampe.

Målmændene
Det er første periode, hvor en keeper har stået alle fem kampe. Efter en svær start i den danske liga, med en 82,1% efter de første tre kampe, så har det været udfordrende for Kevin Lindskoug at komme til Danmark. Han sagde selv i en interview i december, at ishockeyen her er mere åbne, samt at han har måttet ændre på ting i hans målmandsspil for at tilpasse sig.

Nu har Kevin måske fundet det spil frem, så vi egentlig forventede af ham fra starten af sæsonen.

Vi har lavet en lille statistik på, hvorledes han har præsteret i de seneste fem kampe sammenlignet med de foregående 18 kampe:

Her kan det ses, at Kevin holder en redningsprocent på 94,3%, altså over fem procent bedre end gennemsnittet af de foregående kampe, hvilket betyder, at kan lukker et mål mindre ind per kamp. I en runde med tre kampe i overtid, betyder denne forbedring i praksis, at vi har opnået fire point mere end, hvis Kevin blot havde haft en redningsprocent på den gamle gennemsnit.

Et imponerende fremskridt på keepersiden.

Backerne
Denne periode har givet masser af spilletid til Bertram Jelert, der fortsætter med at gøre det godt, selvom springet fra 1. division og U20 er højt. Det er ikke blevet til point i denne runde for unge Jelert, der også har været på isen ved tre baglænsmål. Men stadig en flot indsats.

Mike Vernace, der blev hentet ind som den offensive af de to canadiske backer, fortsætter med at skuffe offensivt. I gårsdagens kamp var han på pletten med to flotte assister, men det er også de to eneste points i denne periode. Vernace har også mistet sin plads i powerplayet, hvor Morten Jensen har erstattet ham i den ene af de to formationer. Dette er selvfølgeligt medvirkende til, at Vernace ikke får så mange chancer for at lave point.

De manglende points fra Vernaces stav bliver i stedet for leveret af Morten Jensen, der fortsætter med at imponere. Og dermed ligger backlinien på en gennemsnitlig pointhøst på 0,30 point per kamp, hvilket er fint over de forventede 0,23 point per kamp.

Forwarderne
Forwardsiden fik i denne periode Bergman tilbage fra en skade, og pt. er kun TC og Alexander ude med skader, og som delvis erstatning er Gustav Green hentet hjem fra Malmøs juniorafdeling. Vi har i perioden sagt farvel til de to lejesvende, Agust Karlsson og Nikolaj Krag Christensen. Det afgøres i denne weekend, om Nikolaj Krag returnerer til Rungsted efter det afsluttede U20 VM.

Hvor keeperne og backlinjen har gjort det godt i denne periode, så er angrebslinjen gået fra et gennemsnit på 0,62 points per kamp til 0,57 points per kamp. Dette betyder, at angriberne kun har lavet 0,31 points per kamp i de sidste fem spillede kampe.

Blandt topspillerne så er det Persson, der kun har lavet en assist, der statistisk har leveret dårligst i den afsluttede periode. Bedst er Bergman med fire point i fire kampe.

Den lavere produktion fremad banen kunne tyde på, at holdet har haft fokus på at få det defensive spil på plads, og det er jo lykkedes. Lad os håbe på at gårsdagens fem mål betyder, at vi i de kommende kampe også får gang i det offensive spil.

Special teams
Hvis der har været fokus på at få det defensive spil på plads, inklusive at få vores boxplay til at fungere, så er dette lykkedes excellent. I den forgange periode har modstanderne kun scoret tre mål på os i powerplay ud af 28 undertalssituationer. Hvilket betyder en penalty killing procent på hele 89,3%. Derudover har vi (Bergman) samtidig scoret to mål i undertal.

I perioden før scorede modstanderne kun tre ud af 18 situationer. Vi har altså i de sidste 10 kampe haft en penalty killing på 87%. Langt over det ønskede niveau på 80%. Akkumuleret er vores penalty killing stadig kun på 79,4% og stadig under det ønskede niveau. Men holdes niveauet fra de seneste 10 kampe, så er vi klar til playoffs.

Hvis penalty killing er på plads, så kan man ikke sige det samme om powerplayet. I sidste periode var kæden med Hansen, Persson og Green skarpe i powerplay og var hovedårsagen til, at vi scorede på otte ud af 19 powerplays, men magien har været væk i de seneste fem kampe, hvor det kun er lykkedes at score på to chancer ud af 25. Ud fra statistik alene er det svært at forklare årsagen til dette. Måske fokus på at stå bedre defensivt har haft betydning for kvaliteten i powerplayet. Måske sværere modstandere. Måske andre kædeformationer. Der bliver i hvert fald stadig eksperimenteret med formationerne i powerplay.

Der føres i Danmark ikke statistik på, hvor mange minutters powerplay de enkelte spillere har spillet, så det er ikke muligt at analysere hvilke spillere, der er mest effektive i powerplay. Det eneste der er registreret, er, hvem der er på isen, når der bliver scoret. For vores vedkommende ser denne statistik således ud:

På backsiden kan man se at Nash, Vernace og Morten Jensen har været inde på næste lige mange mål. Vores vurdering er dog, at Nash og Vernace har fået meget mere stilletid i powerplay, hvorfor Jensen må betragtes som den mest effektive af de tre. Måske også derfor at vi i går så, at Vernace ikke spille powerplay.

På angrebssiden er det tydeligt, at Green, Persson og Hansen gør det godt. Men for eksempel Bergman, der også spiller alle powerplays, har en dårligere statistik. Spillere som Boysen og Rosenthal har nogenlunde samme statistik som Bergman, men disse to spillere får betydelig mindre tid i powerplay end Bergman – og må derfor betragtes som mere effektive.

Den samlede vurdering
I denne periode har vi til trods for, at holdet kun har samlet 1,4 point per kamp – og dermed ikke fået samlet de nødvendige point sammen, vist, at den defensive side performer langt over forventet, med Kevin Lindskougs forbedrede indsats i målet, som den primære årsag, men også den meget effektive penalty killing som en stærk medvirkende årsag.

Offensivt har vi ikke scoret de nødvendige mål. 12 mål i fem kampe er ikke nok, men lad os håbe på at gennembruddet kom i går mod Odense, hvor der blev scoret fem gange.

Spændende ser det ud. Selvom vi per dags dato ligger nummer syv, så er der kun otte point til Aalborg på andenpladsen (der har spillet en kampe mere) i den meget tætte tabel.

Den næste periode har kampe mod Sønderjyske (h), Frederikshavn (u), Rødovre (h), Herlev (u) og Herning (u). Uanset hvor mange statistikker man analyserer, så er det pointene på kontoen, der tæller. Så hvis vi skal i top tre, så skal der point på kontoen i alle kampene. Især udekampe mod Frederikshavn er en nøglekamp.