Big data: Status efter 45 kampe

Slutspurten i grundspillet er gået ind. Her følger den næstsidste big data-analyse forud for de sidste fem kampe.

Rungsted begyndte denne periode med at smide tre vigtige point på hjemmebane mod Gentofte, derefter er det blevet til et etmålsnederlag på udebane til Aalborg, en sikker sejr over Hvidovre og to udebaneovertidssejre over Esbjerg og senest Odense. Resultat syv points i fem kampe. Ikke nok til at bevæge sig op i tabellen.

Hvis man skal gøre sig håb om at undgå play-in, så skal der flere point på kontoen de kommende fem kampe. I aften venter en vigtig udekamp, hvor vi gerne skal have en sejr mod et formstærkt SønderjyskE-mandskab, der ser ud til at have fået et boost ovenpå fyringen af Dan Ceman.

Skadeslisten tynder ud
På skadessiden er Nikolaj Krag Christensen, William Boysen og senest Emil Oliver Christensen kommet retur fra skader. Dermed kunne vi stille med et fuldt hold (20 markspillere) til kampen mod Odense i går. Tilgangen af Rasmus T. Andersson og Nikolaj Krag Christensen har nemlig øget bredden i truppen mærkbart.

På skadesiden skulle Joachim Holten Møller være klar efter landsholdspausen, Mattias Persson var på is torsdag, men i rødt (deltager ikke i rigtige træning), om han er klar efter landsholdspausen, er dermed uklart. Det samme gælder ”TC”, hvis situation stadigvæk er uafklaret. Med de gentagende tilbagefald, som publikumsdarlingen TC har fået, nærmer vi os desværre det punkt, hvor et comeback i denne sæson må betegnes som en bonus og forstærkning fremfor et reelt comeback.

Men lad os kigge lidt nærmere på de seneste fem kampe.

Målmændene
Feuk fik igen to svære udekampe (Esbjerg og Aalborg), mens Lindskoug stod hjemme mod Gentofte og Hvidovre, samt gårsdagens udekamp mod Odense.

Totalt var redningsprocenten 90,1% (Lindskoug 89,5% og Feuk 90,9%). I perioden lukkede de to keepere 15 mål ind svarende til en GAA på 3,0.

Overordnet set så er dette ikke godt nok. Og en klar medvirkende årsag til den nuværende placering. En af årsagerne til dette er stadig for mange udvisninger. I de sidste fem kampe har der være 31 undertalssituationer, der har kostet seks baglænsmål.

Desværre viser målmandsstatistikken ikke et opadgående kurve, men redningsprocenten har dog stabiliseret sig lige over 90%. Der er ikke en væsentlig forskel på, om det er Lindskoug eller Feuk, der vogter målet.

Backerne
Offensivt på backlinjen er det stadig Morten Jensen (en+tre) og Brendon Nash (to+tre), der leverer pointene. Mens Mike Vernace, der var indkøbt til at styre vore powerplay, i perioden kun har levet et mål og 0 assists.

Nash har i perioden også +7 på +/- statistikken og virker tilbage på toppen efter en mindre down-periode med mange fejl.

Af de ni scorede mål i fem mod fem har vores tredje backpar, Marco Illemann og Mathias Røndbjerg, været på banen på fire af disse.

Med Røndbjergs faste makker retur efter landsholdspausen, så er der håb om, at det dette kan være med til at reducere antallet af baglænsmål, ligesom vi med Joachim Holten Møller får en af de vigtigste brikker tilbage i vores boxplay.

Forwarderne
Forwarderne stod for 13 af de 17 scorede mål i perioden – fordelt på syv forskellige målscorere. Bergman var bedst på fire kasser, mens det er lidt skuffende, at Marcus Olsson i perioden kun har leveret en assist.

At det betaler sig at afslutte, er Jake Hansen et bevis på. Hele 169 afslutninger på mål er det blevet til, resulterende i 18 mål og en effektivitet på 10,7%. Årsagen til Jakes mange mål er derfor alene kvantiteten af skud. Inden TC blev skadet, havde han en vild scoringsprocent på over 25% (8 mål på 31 skud), den havde nok ikke holdt hele sæsonen, men har en spiller som William Boysen en scoringsprocent på 17,3%, men med kun 75 skud, så kunne man godt ønske sige, at han afsluttede noget mere.

Som hold har vi en scoringsprocent på 9,8%, hvilket kun er syvendebedst i ligaen. Herning har en scoringsprocent på 12,5%, altså scorer de tre mål mere per 100 skud på mål, svarende til cirka et mål mere per kamp.

Special teams
Som tidligere nævnt har vi i de sidste fem kampe taget 31 udvisninger og indkasseret seks mål. Nash har alene taget otte udvisninger, to af disse har kostet mål (begge gange mod Aalborg)

På powerplay-siden har vi kun haft 17 overtalssituationer og kun scoret på 3 af disse. Vi tager altså næsten dobbelt så mange udvisninger, som vores modstandere, dette betyder, at vil er minus tre i special teams i den forgangne periode (perioden før var minus fire). Da vi er plus to i perioden, så er vi altså plus fem, når vi er lige mange spillere på isen.

Vi skal simpelthen tage færre udvisninger, hvis vi skal højere op i tabellen.

Den samlede vurdering
På den positive side så ligger vi stadig på cirka tre scorede mål per kamp, som offensivt er godkendt. Problemerne er som tidligere nævnt, at vi tager for mange udvisninger. Vi skal vinde special teams situationerne. Færre udvisninger giver også færre skud på mål. I den forgange periode tillod vi 30,4 skud på mål, dette skal ned på 25. Og derudover at Lindskoug og Feuk løfte niveauet lidt. Vi skal op på 92% i redningsprocent og samtidig sænke GAA fra 3 til ca. 2,5.

Tilbagekomsten af Joachim Holten Møller, bør give mere kvalitet på backlinjen og samtidig aflaste for eksempel Nash, der i øjeblikket spiller cirka 25-30 minutter per kamp. Det medfører træthed og dumme udvisninger. Forhåbentlig kan Joachim aflaste Nash og samtidig forstærke backparret i tredjekæden.

Vi spiller sidste kamp i Jylland i aften mod SønderjyskE. Efter landsholdspausen ser det resterende program således ud: Frederikshavn (h), Hvidovre (u), Herlev (h) og Herning (h).

Med stor sandsynlighed indsætter Odense, Esbjerg og Rødovre tre point på kontoen i morgen mod lette modstandere, hvilket lægger et pres på os. Vi skal vinde i aften og vi skal vinde kampene mod Herlev og Hvidovre. Derudover skal vi nok have yderligere tre points tilsammen i kampene mod Frederikshavn og Herning, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at nå op på sjettepladsen.