Big Data: Status før matchbolden
Vi er på banen med endnu en omgang slutspils big data, hvor vi ser på diverse former for statistik i kvartfinaleserien mod Rødovre. Denne gang medstatus efter fem kampe – og dermed forud for tirsdagens første matchbold.

Målfattig serie – krav om effektivitet
Med blot 12 scorede mål – og 10 imod i kvartfinaleseriens første fem kampe stilles der store krav til effektiviteten. Med en samlet skudeffektivitet på 7,7 procent for 156 skud kan en forøgelse af deraf give en mærkbar fordel – især i fem mod fem.

Man bør eventuelt se på, hvordan man skyder Rødovres målmand/målmænd i forhold til, hvornår der scores. Det kan være nøglen til flere scoringer.

Aleksi Laakso har været den mest skydende Rungsted-spiller i kvartfinaleserien, hvor det er blevet til hele 18 skud i fem kampe, hvilket har givet den finske back og fanfavorit et mål og tre assists.

Special teams er altafgørende
At special teams er altafgørende, især i slutspillet, er en gammel og velkendt kliche, som dog tåler at blive luftet igen. I fem mod fem står der nemlig 6-5 til Rødovre i kvartfinaleserien, mens den hedder 6-4 i Rungsteds favør, når der er tale om powerplay. Dertil kommer Marcus Olssons undertalsscoring.

Efter fem kampe er der en klar godkendt penalty killing-procent på 86,2, mens powerplay-effektiviteten også er klart godkendt med 26,1. Med andre ord: så scorer Rungsted i gennemsnit på lidt under hver fjerde powerplay.

Den høje powerplayprocent skyldes til dels Morten Green og Mattias Persson, der begge holder et pointsnit på 1,2 ovenpå deres involvering i fem af de seks powerplaymål. De to pointkonger står hyppigt bag powerplayscoringerne sammen med Aleksi Laakso, Rasmus T. Andersson og Nikolaj Krag Christensen.

Udvisningskongen
I vores analyse af især special teams faldt vi over en Rungsted-spiller, hvis spil dermed kan blive afgørende. 18 udvisningsminutter lyder måske ikke af så meget, men Brendon Nash er slutspillets mest udviste spiller. Ikke på antallet af minutter, men derimod på antallet af udvisninger, hvor den canadiske back har taget ni to-minuttersudvisninger i kvartfinaleserien. Det giver 1,80 udvisninger i snit per kamp – altså næsten to udvisninger til Nash i hver kamp. Med ni af holdets 36 udvisninger i kvartfinaleserien tegner Nash sig dermed for 25 procent af holdets udvisninger.

Da Brendon Nash med god grund indtager en plads i både første backpar og spiller en vigtig rolle i special teams, er en reducering af hans udvisninger vigtig for holdets videre succes.

Stærk sidste skanse
Kevin Lindskoug har været fast mand i målet hele kvartfinaleserien. Her er der stoppet 127 af de 137 skud, hvilket giver den svenske målmand en redningsprocent på 92,70. Lindskoug leverer dermed efter et noget svingende grundspil flotte tal i slutspillet. Faktisk ligger Kevin Lindskoug nu nummer tre på listen over slutspillets bedste redningsprocent og GAA (kun overgået af Mathias Seldrup og Gasper Kroselj).

Antallet af skud imod er med 31 i snit næsten identisk med det, som vi tillod i grundspillet (32 i snit). Men mod at indkassere 2,84 mål i snit i grundspillet, lukkes der nu kun 2,00 mål ind i snit. Der indkasseres dermed tæt på et mål mindre i snit.