Blog: Så er vi her igen…




Så står vi her desværre igen. Under et år efter, at Gentofte Stars var ude i en stor redningsaktion og Hvidovre Fighters måtte bede Hvidovre Kommune om en forudbetaling på en halv million og Odense Bulldogs indsamling.

Tirsdag aftens udmelding fra Hvidovre Fighters om et hul i kassen på et millionbeløb får en til at tænke, om man efterhånden ikke snart bør gribe tingene anderledes an?

Er der lært noget?
Rygterne havde floreret i ugerne op til udmeldingen fra Hvidovre Fighters, hvis deroute efter klubbens eget udsagn skyldes, at en storsponsor ikke har betalt det skyldige beløb. Spørgsmålene og tankerne er dog mange ovenpå at have læst meldingen fra Hvidovre Fighters.

Første tanke var faktisk, at det er lidt forfriskende, at en klub melder ud så tidligt, at der er problemer, så det ikke er den sædvanlige nytårshilsen, som man desværre har oplevet alt for mange gange. Men mon ikke at det skyldes nød fremfor rettidig omhu?

Hvidovre Fighters sætter pænt navn og beskrivelse på manden bag det tegnede hovedsponsorat, der skulle være indgået i maj og givet yderligere tilsagn om i september. Men et par spørgsmål presser sig dog på, for hvilket firma er det nu lige, hvis navn og logo skulle have været så fremtrædende? Vi kan faktisk intet finde derom, hverken på Hvidovre Fighters facebookside eller via diverse søgninger på Google. Kan det virkelig passe, at man ikke har præsenteret en så stor sponsor? Og hvorfor ikke? Har man haft mistanke om, at aftalen ikke ville blive overholdt, men alligevel købt ind efter, at den ville blive det?

Opfølgende kontrol
Kunne problemerne have været afværget eller reduceret? Endnu engang retter vi søgelyset mod licensudvalget og deres proces. Det virker mest af alt til, at når man har blåstemplet budgettet og licensen til den kommende sæson, så kan klubberne fumle af sted i blinde, uden der er nogen form for stopklods.
Et beløb på syv cifre er langt fra et lille beløb – uanset om man hedder Hvidovre, SønderjyskE eller Herning. Når intet af det er indbetalt fire måneder efter indgåelsen af aftalen, hvorfor får klubben så lov til at hente den ene spiller efter den anden?
Et forsigtigt bud herfra er, at denne ene sponsor må fylde 20-25 procent af det samlede budget hos Hvidovre Fighters.

Gentlemanaftale med udspring i økonomien
Er vi ude i, at den nuværende gentlemanaftale skal ændres, så man får et frivilligt loft over antallet af transferkort til udenlandske spillere, så frem man ikke kan fremvise realiserede indtægter og ikke blot budgetterede indtægter?

Hvor slem blev sidste sæson egentlig?
Hvor slemt blev den første sæson tilbage i ligaen egentlig for Hvidovre Fighters? Regnskabsåret for Metal Liga-klubben udløb den 30. juni, men her snart fem måneder efter foreligger der endnu ikke et årsregnskab. Det er derfor fristende at tro, at hullet, som de 500.000 i forudbetaling fra Hvidovre Kommune skulle dække, måske er større end først ventet og frygtet.

Ny tilgang krævet
Vi har i flere år set, at ligacomeback til klubber fra mindre ishockeymarkeder har haft det meget svært, når det gælder om at finde et bæredygtigt koncept. For man vil jo også gerne spille med rent sportsligt. Det sidste er forståeligt nok, men er det ikke snart på tide, at man får skabt nogle rammer for, at disse klubber kan blive varige medlemmer af ligaen, fremfor at den varierer mellem ni og 11 hold, alt efter hvor mange der ikke går konkurs i løbet af sæsonen?

Sporten er ikke tjent med dette. Det der skulle have været dansk ishockeys store år, der skulle give afsæt til en vækst og udbredelse af sporten har i stedet været fyldt af møgsager om økonomiske problemer og manglende styr på reglerne.

Herfra skal der lyde en kraftig opfordring til, at man får samlet alle interessenterne og får skruet nogle rammer sammen, der kan sikre stabilitet og fremgang for sporten. Men er man villig til det?