Blog: U20-forslag holder ikke




Tiden med tåbelige forslag i dansk ishockey er desværre ikke forbi. Det viser seneste skud fra stammen i den grad. Forslaget går på, at U20-landsholdet skal spille ni kampe mod ligaholdene i løbet af sæsonen.

Kort om forslaget:

  • U20-landsholdet bliver ikke en del af Metal Ligaen
  • U20-landsholdet spiller ni kampe kampe i alt mod de respektive ni ligahold (kampene får karakter af træningskampe)
  • Spilledagene bliver om søndagen, som dermed bliver fridage i Metal Ligaen, så U20-landsholdsspillerne automatisk får fri til kampene
  • Man regner med, at der spilles 48 kampe i Metal Ligaen i den kommende sæson

Du kan læse mere om forslaget HER.

Hvorfor er det så en tåbelig ide?

Ud over at det helt fjerner kampene om søndagen, så er der en lang række elementer i forslaget, der i bund og grund ikke bidrager positivt til ishockeyen i Danmark.

Man kan hurtigt lade sig forblænde af diverse forslag ud fra devisen om, at det er med henblik på talentudviklingen, for at styrke landsholdet, eller ”det gør de jo også andre steder”. Forskellen på ishockeysportens vilkår er så forskellig fra land til land, at der er en lang række nationale forskelle, som skal tages højde for. Derfor vender vi blikket mod Danmark.

Med en ”træningskampsrunde” hver søndag, giver det per automatik blot to kampe om ugen i store dele af grundspillet. Det kan (nøgleordet er kan) blive problematisk i forhold til afviklingen af de 48 kampe. Tirsdagene og fredagene vil dermed være booket ud fra begyndelsen af september til og med februar, hvor der i gennemsnit skal spilles otte kampe om måneden. Med i den beregning er ikke jul, nytår og de to landsholdspauser, som i alt koster tæt på en måned af sæson.

Ni søndage åbner dog op for muligheden for, at der kan komme kampe nogle af de respektive søndage, men det er så kun den praktiske del.

Træningskampene set fra ligaklubbernes side

Med udsigten til en i den grad total ligegyldig kamp smidt ind i løbet af sæsonen, hvor du i forvejen kan få Continental Cup, Champions Hockey League og Final4-kampe ekstra ind på programmet, må denne kamp vel rangeres et eller andet sted tæt på en årlig kamp mellem ligaholdet og den lokale supporterklub.

Ligaholdene får absolut intet ud af disse kampe  rent sportsligt – og sandsynligvis heller ikke økonomisk. De kan ikke engang stille med ”talenterne”, da disse sandsynligt for flere holds vedkommende vil være på modstanderens hold den pågældende dag. Så ud fra det ligner det en rigtig god opskrift på skader og 60 minutters ishockey, der bare skal overstås uden de store udfordringer.

Træningskampene set fra U20-landsholdets side

Man kan hurtigt og nemt argumentere for, at de ni ekstra kampe vil give et mere sammenspillet landshold op til U20 VM. Men vil det nu også det? Ved det seneste U20 VM spillede tæt på halvdelen af den 23-mand store trup i udenlandske ligaer, mens en stor del af spillerne fra Metal Ligaen allerede har faste pladser i startopstillingerne. Hvad får de så ud af disse kampe?

Ja, det vil blive ni flere kampe, hvor op til måske 10 af spillerne vil få lidt større roller mod Metal Liga-klubber, end de ellers ville. Men det bliver mod Metal Liga-klubber, der næppe stiller i stærkeste opstilling eller spiller sig fuldt ud. Så det bliver ni møder med discounthold. Og hvad er så det værd?

Kvantitet eller kvalitet

Ja, de unge spillere vil få flere kampe i benene. For flere af dem gælder det, at de sandsynligvis er inde omkring Metal Liga-klubberne i 40-48 kampe i grundspillet. Læg dertil landsholdssamlingerne og for en stor dels skyld også 1. divisions og ungdomskampe. Så er det næppe flere kampe, som disse spillere mangler. De mangler kampe på højest mulige niveau. Det giver ni træningskampe næppe.

Panik før lukketid?

Alt i alt så ligner det lidt en panikløsning ovenpå de dårlige ungdoms VM. Er dette løsningen? Næppe. Vil det skade ligaproduktet? Måske. Hvorfor så dette forslag? Tja, måske stilleren af forslaget bare ikke ved bedre. Herfra er håbet, at man ikke vedtager forslaget til april, hvor dets skæbne afgøres.