Rungsted har brudt den jyske dominans




Rungsted Seier Capital

Rungsted Seier Capital har brudt den jyske dominans i den seneste rating foretaget af Hockeytinget.

Her viser ratingen for Metal Ligaen, der opgøres på samme måde, som verdensranglisten laves af IIHF.

Her topper Rungsted Seier Capital den danske rangliste som det bedste hold i Metal Ligaen over de sidste fire sæsoner.



Metal Ligaens rangliste

1 – Rungsted Seier Capital, 2800 point
2 – Esbjerg Energy, 2785 point
3 – Aalborg Pirates, 2780 point
4 – Frederikshavn White Hawks, 2740 point
5 – SønderjyskE, 2720 point
6 – Herning Blue Fox, 2710 point
7 – Rødovre Mighty Bulls, 2550 point
8 – Odense Bulldogs, 2495 point
9 – Herlev Eagles, 2455 point
10 – Gentofte Stars, 1525 point
11 – Hvidovre Fighters, 690 point



Langsigtet strategi bærer frugt

At den jyske dominans er blevet brudt, er næppe noget, der er sket over natten – eller som Rungsted Seier Capital er kommet sovende til.

Siden comebacket til Metal Ligaen i 2013/2014-sæsonen er det stort set kun gået en vej med resultaterne.

Her er der sæson efter sæson blevet bygget på, mens forståelsen for hvordan truppen skal sammensættes stille og roligt er blevet fintunet.

Det arbejde høstede man frugterne af i den netop overståede sæson, hvor Rungsted Seier Capital leverede en magtdemonstration fra første faceoff.

2018/2019: Danske mestre (+ pokalvindere)
2017/2018: Bronzemedaljer (+ pokalfinale)
2016/2017: Kvartfinale/8. plads i grundspillet (+ pokalvindere)
2015/2016: Kvartfinale/6. plads i grundspillet
2014/2015: Kvartfinale/7. plads i grundspillet
2013/2014: 9. plads i grundspillet



I kampen mod overmagterne

Hvis vi skal dykke dybere ned i de faktorer, der har været medvirkende til den nuværende sportslige succes, så er der følgende faktorer, der har haft afgørende betydning:

  • Langsigtet strategi (sportsligt såvel som organisatorisk)
  • Økonomisk stærkt fundament
  • Scouting og evnen til at finde forstærkninger
  • Koncept og stabilitet



Langsigtet strategi

Første punkt er den langsigtede strategi, som Rungsted Seier Capital – eller Rungsted Ishockey, som klubben hed ved comebacket til ligaen i 2013, har kørt med og bliver ved med at holde fast i.

Det var ikke populært hos alle i de første sæsoner, da Rungsted gjorde comeback i Metal Ligaen.

Tilgangen var en erhvervsklub med et ishockeyhold tilkoblet. Hvorfor så det?

– Hvis man kommer udefra som investor, hvorfor skulle man så støtte en eller anden marginal ishockeyklub, hvis du ikke har nogen relation til den? Nej, i stedet handler det om at skabe noget værdi, for de virksomheder og mennesker, som investerer i klubben, ellers opnår man ikke succes på den lange bane, sagde Finn Rosenthal tidligere på året til DR.

Det er den værdi, som de sportslige resultater er kommet af.



Økonomisk stærkt fundament

Det er svært at lave de store overskud på dansk ishockey. Det kan samtlige klubber skrive under på. Også de jyske traditionshold.

– Vi fik noget ekstra kant med Lars Seier Christensen, samt en langt større bæredygtighed. Da det bare var mig, som lagde penge i klubben, havde folk nok stadig deres tvivl om økonomien, men nu tror jeg ikke længere, at der er nogen, som tænker, at det skulle være et tema, sagde Finn Rosenthal til DR.

Det er netop det fundament, som der stødt bliver bygget videre på. Et fundament som både partnere, fans, frivillige, ungdomsspillere og Hørsholm Kommune kan bygge videre på.

Scouting og evnen til at finde forstærkninger

Mens det økonomiske fundament er der – og er stabilt nok til, at Rungsted Seier Capital har kunne tage kampen op med de jyske traditionsklubber, så er fundamentet for at skabe ligaklare ungdomsspillere der ikke på samme måde, som det er hos de jyske klubber.

Hørsholm Kommune har blandt andet sagt nej tak til eliteklasser – noget hovedparten af de jyske klubber har som fundament for deres talentarbejde.

Hvordan det påvirker talentudviklingen, kan vi tage i et senere blogindlæg.

Thomas Friberg fik i tidernes morgen på puklen, når de sportslige resultater udeblev. Var han god nok, evnede han at finde de rigtige spillere, kunne han tiltrække danske spillere?

Svaret derpå må være et rungende ja.

Rom blev ikke bygget på en dag. Det bliver fundamentet for sportslig succes heller ikke. Et af de bedste eksempler derpå finder vi i Vojens.

SønderjyskE’s afdøde sportschef, Søren Stockfisch fremhæves af mange som manden bag SønderjyskE’s succes på isen fra midten af 00’erne og frem til sin død i 2015.

Det mange glemmer at tage med, er, at Stockfisch ikke først overtog det sportslige ansvar, da Vojens blev til SønderjyskE i 2004, men at han havde haft det sportslige ansvar i mere end en håndfuld år, samt været med i VIK’s bestyrelse siden begyndelsen af 1990’erne.

Vi snakker altså tæt på et årtis lange og sejre træk, før guldet kom til Vojens. I Rungsted snakker vi altså blot seks sæsoner. Det må give stof til eftertanke.



Koncept og stabilitet

I de sæsoner hvor Rungsted Seier Capital har flyttet sig mest rent sportsligt, har der været stabilitet i spillertruppen.

De store udskiftninger har været begrænset. Man har i flere af sæsonerne fået forlænget med hovedparten af spillerne. Både den danske stamme og en lang række af de udenlandske spillere.

Ja, det er nok en lidt større udfordring i denne sæson.

Markedet af danske ligaklare spillere er ikke stort. Så det kan virke voldsomt, hvis man mister tre danske profiler.

Afgangen af dem overraskede næppe på kontoret. Allerede ved sæsonens første Gold Club-arrangement fortalte Thomas Friberg om, at blandt andet Mathias Røndbjerg nok snart ville få chancen i udlandet.

Man har også vidst, at Morten Jensen skulle tilbage til Sverige på et tidspunkt. Det lå i kortene, da han kom til klubben.

Det ligger også lidt i konceptet, at man ikke skriver med de første udenlandske spillere, som man får tilbudt.

Ser vi på, hvornår nye spillere er blevet offentliggjort, så har det typisk været fra slutningen af juni og frem til midten af august.

Det er der både fordele og ulemper ved. Det kan være lidt af et sats, men hvis man vil have spillere, der reelt set er for gode til Metal Ligaen, så er disse som regel først tilgængelige, når de har forsøgt at lande kontrakter med bedre ligaer.

Om vi kan kalde det for et koncept, er måske diskutabelt, men man holder fast i tilgangen. Den tilgang der over de sidste fire sæsoner har sendt Rungsted Seier Capital i pokalfinalen tre gange og sikret det første DM-guld i 17 år.

Det kan være guld værd at holde fast i et godt koncept, især når man hele tiden finjusterer og tilpasser det til de aktuelle rammer og situationer.