Sæsonoptakt: Ny sæson, ny strategi, ny æra?
Gustav Green, Rungsted Seier Capital

Der har været gang i svingdøren på kontoret i Hørsholm Skøjtehal, hvor 14 spillere fra seneste sæson har fundet nye græsgange, mens der skal syes 11 nye navne på de blå-røde-uniformer.

Desuden har Rungsted fundet en ny træner i den Metalliga-kendte Mark Pederson. Generelt virker det ikke blot til at være tale om en større udskiftning af spillere men et skift af strategi hos den sportslige ledelse. Strategien er i højere grad at satse mere på unge talenter fra moderklubben og mindre på etablerede Metalliga-navne.

I denne analyse vil Champagnebugten forsøge at gennemgå denne sæsons hold og se på, hvad vi kan forvente at se i Hørsholm Skøjtehal – som hallen for en stund hedder det igen.Farvel til den svenske super-duo

Den klart største og mest mærkbare afgang er selvfølgelig tabet af Marcus Olsson og Mattias Persson. Begge spillere der om nogen har været ansigtet på Rungsteds succes de seneste 6 år.

Hver især, med deres styrker og stærke karakter, har de ikke blot skabt en vinderkultur i klubben men også begejstret publikum i Hørsholm Skøjtehal med deres fightende og finurlige spil. Ingen tvivl om at det er et stort tomrum der skal udfyldes, både på isen og i omklædningsrummet.

Hvor Marcus Olsson stoppede karrieren helt, valgte Mattias Persson at forsætte på den anden side af sundet i Troja-Ljungby.Næsten identisk defensiv 

På målmandsposten er der i år genvalg til Oskar Östlund, som blev hentet ind midtvejs i seneste sæson. Valget af Östlund er en smule overraskende, da præstationerne i grundspillet var meget svingende og bundniveauet langt fra en topmålmand i Metalligaen.

Svenskeren viste dog i slutspillet glimt af stort målmandsspil. Man må formode at med en ordentlig pre-season i handskerne, så kan niveauet hæves en del. Derudover har Mark Pederson været træner for Östlund i 2021-22-sæsonen i Augsburg og burde derfor kende det sande niveau hos keeperen.

Östlund havde i slutspillets syv kampe en redningsprocent på intet mindre end 93,49 med 2,37 mål i mod. Kan han holde tilsvarende niveau over en hel sæson, så kan han blive en af ligaens helt store målmandsprofiler.

En smule overraskende valgte David Grubak at søge lykken hos Rødovre i denne sæson, hvilket efterlod rollen som andenmålmand åben.

Med meldingerne om en bedre løn og en markant større chance for at tage pladsen i målet, kan man ikke fortænke Grubak i at ville afprøve chancen i Rødovre.

20-årige Magnus Wulff overtager rollen som backup for Östlund. Wulff kommer med kun 6 registrerede Metalliga-kampe i rygsækken og må derfor anses som det klare 2. valg i målet. Målmandsduoen har dermed en markant mindre bredde i denne sæson.Goodbye Daly

På backsiden blev der sagt farvel til Tim Daly og Sebastian Bergholdt, mens de nye navne vi skal lære at kende er Dawson Davidson og Albin Lindgren. Derudover er de unge spillere Marcus Heyn Larsen, Benjamin Ragle og Emil Schulze blevet fast tilknyttet holdet.

Defensiven er dermed nogenlunde intakt fra seneste sæson, hvor Dawson Davidson og Albin Lindgren må ses som 1:1 erstatning for Daly og Bergholdt.

En næsten identisk defensiv betyder selvfølgelig større stabilitet og en høj grad af kendskab backerne imellem. På den anden side var Rungsted-defensiven sidste sæson alt andet end imponerende, hvor man lukkede næstflest mål ind i grundspillet.

Derfor skal niveauet hos stamspillere som Malthe Setkov, Morten Jensen og Jacob Gammelgaard løftes, mens man skal håbe på, at Davidson og Lindgren kan holde et højt niveau.Større spredning på forwardsiden

Relativt hurtigt efter sæsonen sluttede blev der sagt farvel til en række stærke danske forwards, mens alle udenlandske forwards fra forrige sæson har fundet nye isflader.

Af forwards er det kun Rasmus Andersson, Lucas Andersen og Gustav Green der igen skal trække Rungsted-trøjen over hovedet. Derudover har man tilknyttet et par relativt ukendte danske navne, mens man selvfølgelig mest interessant har hentet sidste sæsons bedste danske spiller i Matthias Asperup.

Udover Asperup er Maksim Popovic også hentet i Herlev efter en flot sæson med 26 point i grundspillet og 10 point i slutspillet. Det bliver spændende at se, om Popovic kan lægge endnu mere på ovenpå sit helt store gennembrud i sidste sæson.New kids on the ice

De unge navne består af både RIK-spillere som William Kisbye og Oliver Green, mens man også har hentet Andreas Nielsson og Nikolaj Davidsen ind fra henholdsvis Aalborg og Herning.

Hverken Kisbye, Green eller Davidsen har spillet flere end 10 Metalliga-kampe, mens Nielsson har noget mere erfaring fra ligaen.

Hvor spillerne i 4. kæden de senere år har haft noget mere erfaring, så er det altså nogle relativt uprøvede kræfter, der skal vise deres værd i 4. kæden denne sæson.

Man har tidligere set, at Mark Pederson har været god til at løfte de unge spillere op i Esbjerg. Mon ikke man håber på det samme her? Pederson var der kendt for at give flere unge spillere chancen med en accept af, at de skal lære at være ligaspillere. Der vil komme fejl fra de unge – og det er okay, for det er dem, som de skal lære af.Hvad kan de nye imports?

Af udenlandske spillere er der tilknyttet en god blanding af svenskere og nordamerikanere. Amerikanske Steve Whitney kommer til Rungsted efter flotte produktioner i både Norge og Schweiz. Derudover er han med sine 32 år alderspræsident på et relativt ungt Rungsted-hold og må derfor formodes at få en ledende rolle med sin erfaring. En potentiel ny kaptajn måske?

Det andet canadiske islæt i år hedder Jack Jacome. Jacome har tilbragt et år i ICEHL med en pæn produktion.

Over Øresundsbroen er kommet Filip Karlsson og Tim Wahlgren. Karlsson, der har erfaring fra både SHL og HockeyAllsvenskan, har tidligere i sin karriere ikke produceret voldsomt, men har de seneste to sæsoner ligget lige under et halvt point i snit.

Wahlgren har næsten udelukkende spillet i HockeyAllsvenskan og har de seneste sæsoner også produceret nogenlunde. Begge svenskere har udelukkende spillet i Sverige og det skal blive interessant at se, hvordan deres meritter overføres til Metalligaen.Mærkbar spredning

Der tegner sig et billede af en forwardlinje, der udgøres af tre meget skarpe kæder med danske og udenlandske profiler, mens 4. kæden i højere grad består af unge talenter fra Rungsted IK.

Det skal blive interessant at se, om den strategi lykkedes og om de unge spillere kan løfte deres niveau på den store scene. De seneste sæsoner har vist, at bredden er ekstrem vigtig både i forhold til at stille fire stærke kæder, men også for at kunne fylde pladser ud ved skader.

Ved at starte sæsonen med 13 forwards og 10 backer, så har Rungsted forsøgt at imødegå eventuelle skader ved at have en stor trup – især på backsiden.

Omvendt så må niveauet i 4. kæden alt andet lige være lavere end tidligere år, så kvalitetsspændet fra top og bund er større end tidligere højere.Kan Rungsted drille Herning og Aalborg?

Igen i år virker Herning og de forsvarende mestre fra Aalborg til at stille med de stærkeste mandskaber. Det skal blive interessant at se, om Rungsted kan byde dem op til dans i grundspillet.

Først og fremmest gælder det Final 4, hvor der skal kæmpes om de fire pladser. Hvis Rungsted skal have en chance for at viske sidste sæson væk, kræver det både en smule held i forhold til skader, men også at moralen og niveauet løftes gevaldigt.

En næsten total udrensning på forwardsiden kan vise sig at være genial, hvis det givere fornyet energi og måske en ny vinderkultur. I det defensive spil kan man omvendt håbe, at spillet bliver mere sikkert og med større ro.

Champagnebugten ser frem til den kommende sæson som begynder 1. september mod ærkerivalerne fra Rødovre.Tilgange

D – Albin Lindgren (SWE) – Nottingham Panthers (EIHL)
F – Steve Whitney (USA) – SC Lagenthal (SL)
F – Filip Karlsson (SWE) – Kristianstads IK (HockeyAllsvenskan)
F – Tim Wahlgren (SWE) – HC Vita Hästen (HockeyAllsvenskan)
D – Dawson Davidson (CAN) – University of Alberta (USports)
F – Andreas Nielsson – Aalborg Pirates
G – Magnus Wulff – Rødovre Mighty Bulls
F – Matthias Asperup – Herlev Eagles
F – Jack Jacome (CAN) – Pioneers Vorarlberg (ICEHL)
F – Nikolaj Davidsen – Herning IK
F – Maksim Popovic – Herlev Eagles

Afgange

F – Mattias Persson (SWE) – IF Troja/Ljungby (HockeyEttan)
F – James Livingston (CAN) – Sterzing/Vipiteno (AlpsHL)
D – Tim Daly (CAN) – Sparta Sarpsborg (Norge)
F – Mathias Hansen – Herlev Eagles
F – Magnus Carlsen – Herning Blue Fox
F – Brett Thompson – Herning Blue Fox
G – David Grubak – Rødovre Mighty Bulls
F – Frederik Bjerrum – Esbjerg Energy
F – David Madsen – SønderjyskE
D – Sebastian Bergholt – Rødovre Mighty Bulls
F – Yannick Vedel – ?
F – Marcus Olsson – Stoppet