Super cup: Er det aktuelt?




Rungsted Ishockey

Går vi 10 år tilbage, så var pokalturneringen næppe meget mere end en forstyrrelse i løbet af turneringen.

Især årene hvor ligaholdene også mødte 1. divisionsholdene var næppe noget, der hverken skabte glæde i klubkasserne eller på tribunerne.

Indførelsen af Final4 i ishockey har i den grad skabt en interesse og prestige omkring pokalturneringen, som den ikke havde oplevet i sine god 30 første år.

Pokalmesterskabet er i dag noget, der kæmpes for og fejres – måske ikke lige så meget som et mesterskab, men i hvert fald nok til at turneringen er blevet relevant og noget, som har retfærdiggjort sin plads i dansk ishockey.

Med pokalturneringens voksende prestige er det blevet aktuelt at spørge, om vi er der, hvor det giver mening at indføre en super cup i ishockey.



Super cup: Det taler for

Hvad taler for at indføre en dansk super cup i ishockey?

Mestrene mod pokalmestrene i et slag mellem mestrene. Det kan godt skabe noget hype og lir i dansk ishockey med en super cup.

Det vil også give muligheden for et par events, som vil opnå bred omtale i det danske mediebillede, hvor forskellen på en puck og en bold ikke altid sidder lige i skabet.

En super cup kan anvendes til at gøre et par måske mindre betydningsfulde kampe mere vigtige og skabe ekstra opmærksomhed på sporten.

Ideelt vil placeringen af kampene finde sted før sæsonstarten, så de ikke kolliderer med grundspilskampene, landsholdspauserne eller slutspillet.

Det kan skabe lidt hype og lir mellem to formåede tophold allerede fra starten af sæsonen.



Super cup: Det taler imod

Kan man retfærdiggøre endnu en pokal til en lille sport og en lille liga med blot ni hold, uden det bliver helt udvandet at vinde en titel?

Måske, det lykkedes med godt 30 års tilløb at få gjort det med pokaltitlen. Men det kræver, at der også kommer andet end blot sølvtøj i spil, som gør, at klubberne vil prioritere super cup-kampene.

Netop placeringen af en eventuel super cup-kamp eller kampe vil være den helt store udfordring.

For hvornår skal man spille en super cup-finale?

Havde det været for få år siden, så kunne man have argumenteret for, at en super cup kunne spilles i ugerne op til sæsonpremieren.

Dermed kunne to af klubberne få en titel at komme op i gear på forud for grundspillet.

En eventuel bedst af to-serie med kampe de sidste to fredage forud for sæsonen kunne skabe god mulighed for at trække folk i hallen til opstartsfester og tjene lidt penge på de træningskampe, der normalt ikke rigtig nyder den store interesse.

Ulempen er bare, at man med indførelsen af Champions Hockey League sandsynligvis vil kollidere med netop CHL-kampe på de spilledage.



Findes der andre løsninger?

Når der både skal tages højde for Champions Hockey League, grundspilskampe, landsholdspauser, slutspillet og VM, så er det svært at klemme flere kampe ind.

Alternativet er, at man laver den interne serie mellem sidste sæsons mestre og pokalmestre til en bedst af seks-serie om super cuppen, hvor super cuppen – og en eventuel præmiecheck, uddeles efter grundspillets sidste møde mellem de to hold.

Så kan man i den grad tale om en øget rivalisering mellem topholdene og få skabt noget ekstra hype omkring de kampe sæsonen igennem.

Det store spørgsmål er så bare, om det helt udvander super cup-konceptet, eller om det kan give noget ekstra til grundspilskampene, som man også har oplevet det med Final4.

Præmiechecken kan meget vel få en afgørende betydning her.